Laser 2-mans: Vago & 2000 (volwassenen)

De Laser Vago en Laser 2000 is duozeilen in een snelle 2-mans zwaardboot. Bij het duozeilen is het de uitdaging om tot een goede gewichtsverdeling te komen; hoe beter het samenspel, des te sneller je gaat. Je kunt je alleen of samen aanmelden voor een les in de Laser 2-mans. De bijbehorende diplomalijn is CWO Zwaardboot 2-mans.

Je leert:

  • Bemannen en trapeze staan

  • Varen met de gennaker

  • Planeren en op golven varen

Meerdaagse cursus boeken
Dagcursus boeken
Privéles boeken
  • Zwemkleding (voor onder je wetsuit)
  • Handdoek
  • Zonnebrand
  • Petje
  • (oude) korte broek om het wetsuit te beschermen
  • (Zeil)schoenen die nat mogen worden

Van ons krijg je een surfpak te leen; we hebben ook zeilschoenen te leen en te koop.
In de zomerweken wordt de lunch door de zeilschool verzorgd, in het voor- en naseizoen kun je zelf lunch meenemen of bij ons in de kantine bestellen.

Ivm corona kunnen de lestijden afwijken.

Ochtendcursus:
9.45 uur ontvangst & omkleden
10 uur kennismaking met je instructeur en het water op
12.45 uur terug in de haven, opruimen en omkleden.
13 uur nabespreking

Dagcursus, ochtend zoals hierboven, plus:
13-14 uur pauze
14 uur het water op
16.45 uur terug in de haven, opruimen en omkleden
17 uur nabespreking & einde

De Laser Vago heeft een reefbaar zeiloppervlak (fok+grootzeil) van 10,6m2. Met de gennaker (asymmetrische spinnaker) erbij komt het totale zeiloppervlak op 22m2! De specificaties van de Laser 2000 zijn ongeveer gelijk aan die van de Vago. De 2000 is iets ruimer, de bodemvorm is wat platter en daardoor vaart en planeert de boot soepeler dan de Vago. Qua gewichtsverdeling is de Laser 2000 ook vergevingsgezinder.

Lengte 4,20 m
Breedte 1,56 m
Diepgang klapzwaard
Gewicht 106 kg
Zeiloppervlak (grootzeil + fok) 10,6 m2
Gennaker 11,38 m2
Je leert o.a. te planeren en het toepassen van het ‘rollen’ in de bochten bij de overstag en gijp, wat met z’n tweeën een echte uitdaging is! Dit geldt ook voor het rechttrekken van de boot, vooral bij (hoge) golven. Het vraagt een speciale techniek én vaardigheid om deze 2-mansboot weer rechtop in balans te krijgen. Je zult dit, net als het gennakeren veelvuldig oefenen. Vanaf windkracht 4 Bft. zijn er al krachtige golven op de grote Poel, dan is het varen in deze boot spectaculair. Bovendien leer je om in de trapeze te staan en de basisbeginselen van het wedstrijdzeilen, zoals startechnieken en het ronden van boeien.