Vaargebied

De Westeinder Plassen is… een schitterend natuurgebied. De Aalsmeerse Poel is… een gevarieerd vaarwater. De Westeinder is… liefde op het eerste gezicht. Ochtendnevel, prachtige zonsop- en -ondergangen; water als een spiegel en woeste golven in de storm. Het woongebied van de ijsvogel en de beschermde meerval.

Zeilschool Aalsmeer ligt aan de oevers van dit rijke door veen gevormde natuurgebied met zijn boeiende variatie aan flora en fauna.

Tussen de Grote en de Kleine Poel bevindt zich een specifiek eilandengebied met talloze sloten, slootjes, kleine binnenpoelen en vele doorvaarten met intrigerende namen, zoals Torregat en Oosterbalkengat. Je vindt er niet alleen trekheester-akkers voor de seringenteelt, maar ook eilandjes met veenbessen en beshulst. Drie eilanden zijn openbaar gebied, dus voor iedereen toegankelijk. De Kleine Poel, de sloten en de binnenpoelen, zoals het Koddespoeltje vormen een mooi oefengebied. Bij sterkere windkracht is dit water, door de beschutte ligging, ook voor de allerjongsten geschikt.

De Westeinder is dus een gevarieerd vaargebied met 2 passantenhavens in Aalsmeer (Praamplein en ‘Kolenhaven’), zwemstrandjes en veel horeca aan het water. Aantrekkelijk dus ook voor de recreatieve zeiler, windsurfer en kanoër. Het heeft een open vaarverbinding met de Ringvaart, de passage om het gebied van de Braassem en de Kaag te bereiken. In Amsterdam kom je via een directe verbinding via de Haarlemmerringvaart. En ons bloemendorp Aalmeer is ook prima via de Ringvaart bereikbaar; de Aardbeiensloot is de binnendoor route voor de kleinere vaartuigen.

Bij ons om de hoek is het surfstrand, voorzien van openbare toiletten. Bij harde wind een eldorado voor de gevorderde surfer en met zonnig weer een prachtig en veilig strand. Op dit zogeheten ‘surfeiland’ bevindt zich ook een restaurant met een groot terras.

Op de Grote Poel ligt voor snelle motorboten een baan, gemarkeerd met boeien, van Vrouwentroost richting Leimuiden. Snel varen is daar toegestaan, mits je in het bezit bent van een snelvaarontheffing, die per jaar door de gemeente wordt afgegeven. Houd dit gebied, waar we zo trots op zijn, veilig, rustig (geen geluidsoverlast) én schoon!

Bezienswaardigheden:

  • Watertoren Aalsmeer

  • Tuinbouwmuseum de Historische Tuin Aalsmeer

  • Beroepsvisser Theo Rekelhof

  • Westeinder rondvaart