Instructeur worden?

Wil jij graag je passie voor zeilen overbrengen op anderen? Word instructeur!

  • Je bent, ongeacht de leeftijd, jong van geest; je kunt instructeur worden in het jaar dat je 17 wordt, maar je bent ook van harte welkom als je de jeugdige leeftijd al (ver)voorbij bent; en het is prima te combineren met een baan of studie.
  • Je wilt je verbinden met ons team én onze visie.
  • Je neemt graag de ruimte om voor jezelf te trainen.
  • Je bent leergierig, denkt mee en staat open voor de ideeën van anderen.

Je leert:

  • Zelf zeilen op vergevorderd niveau
  • Alles over veiligheid op het water
  • Didactische vaardigheden voor het zeilles geven
  • Communicatieve vaardigheden uitbreiden

Onze instructeursopleiding is vormgegeven naar de richtlijnen van de CWO (Commissie Watersport opleidingen).

  • We streven ernaar dat je vóór de zomervakantie CWO niveau I-2 bent afgerond; dit betekent dat je kan lesgeven aan beginners met begeleiding vanaf de wal of vanaf het water.
  • Je traint in je eerste lesgeefjaar voor je CWO-4 en doet (proef)examen.
  • Einddoel: ons streven is dat je als instructeur aan het eind van je eerste of het begin van je tweede lesgeefjaar (ca. 25 lesdagen) in één discipline wordt afgerond als erkend CWO instructeur niveau 3 (I-3); bijvoorbeeld in de kielboot, jeugdzeilen 1-mans (Optimist), jeugdzeilen 2-mans (Pico/Zest), zwaardboot (Laser 1- of 2 mans) of windsurfen.
Minimumleeftijd 16 jaar
Eigen vaardigheid Je hebt (bijna) CWO-3 in kielboot, zwaardboot of windsurfen*
Beschikbaarheid lesgeven Je bent minimaal 3 zomerweken en 5 dagen in het voor- of najaar beschikbaar; dit hoeft niet aaneengesloten te zijn.
Beschikbaarheid opleiding Je bent aanwezig bij het Startweekend (eind maart) van de instructeursopleiding en de opleidingsavonden (vrijdagavonden in april).
Beschikbaarheid om te trainen Daarnaast heb je voldoende tijd om je eigen vaardigheid binnen dit seizoen naar CWO 4 te brengen d.m.v. trainingen en lessen, in te plannen naar jouw agenda.

* Heb je geen diploma’s, maar wel veel zeilervaring? Neem contact op, misschien is je niveau goed zodat je wel kunt deelnemen.

Je ontvangt een onkostenvergoeding op de dagen dat je zelfstandig lesgeeft, die stijgt bij het behalen van nieuwe instructeursniveaus.
Je ontvangt korting op de horecaprijzen, te verrekenen met de te ontvangen vergoeding in november.
Ook ontvang je korting op ons Imhoff/Gill zeilpak en op de zeil-, surfkleding en accessoires van GUL.

Kosten totale opleiding I-2 – I-4
Na aanmelding ontvang je meer informatie over de exacte kosten van onze instructeursopleiding.

Wat krijg je hiervoor?

  • 9 dagen of 18 dagdelen kielboot-, zwaardboot- of surfles. Deze lessen kun je afspreken op dagen die jou passen!
  • Examen CWO-IV: theorie-examen en praktijkexamen inclusief proefexamen.
  • Een cursus- en portfoliomap.
  • 3 vrijdagavonden opleiding: didactiek, methodiek & voorbereiding lesgeven aan beginners.
  • 2 opleidingsdagen: aandacht voor schipperen/motorboot varen, veiligheid en randvoorwaarden en lesgeven aan proefcursisten (kielboot) en aan elkaar (jeugdzeilen).
  • Begeleiding vanaf de wal en vanaf het water
  • Meevaren met lessen van een I-3 of I-4 instructeur.
  • Je kunt voor dit cursusgeld na het eerste jaar je opleiding vervolgen in andere bootsoorten zoals: kielboot, jeugdzeilen 1- en 2-mans, zwaardboot 1- en 2-mans, catamaran en windsurfen. Of volg het CWO Instructeur 4 (I-4), examinator (I-4*) of opleider (O) traject, met dit diploma mag je nieuwe instructeurs opleiden en examineren. Al deze vervolgopleidingen zijn gratis!

Beschik je al over de nodige ervaring?
Grote kans dat je een aantal onderdelen niet hoeft te volgen, waardoor de opleidingskosten mogelijk lager kunnen uitvallen. Dit gaat altijd in overleg met de zeilschool

Onze opleiding is competentiegericht; jouw vaardigheden staan centraal. De opleiding bestaat uit een aantal onderdelen:

Opleiding eigen vaardigheid: naar diploma CWO-4. De lessen vinden op vrijwel alle dagen van de week plaats en worden naar jouw beschikbaarheid ingepland. Maak gebruik van het onbeperkt oefenen met of zonder collega’s. Zodra je er klaar voor bent, leg je het theorie- en praktijkexamen af.

Methodisch- didactische opleiding: op 3 vrijdagavonden in het voorjaar met de nadruk op de praktijk. Je leert alle ins en outs over veiligheid en hoe je een les voorbereidt. Vervolgens breng je de les op het water tot uitvoering op een weekendopleidingsdag. Je geeft les aan elkaar en afsluitend aan proefcursisten. Stroom je later in? Dan worden de gemiste avonden gecompenseerd met vervangende opdrachten, zoals het extra meevaren met lessen.

Praktijkopleiding lesgeven: aan beginners (I-2, I-3): aan de hand van ons ‘meevaarpakket’ vaar je met de lessen mee. Wel zal eerst je vaardigheid voor kielboot en windsurfen op CWO-3+ niveau moeten zijn, de jeugdopleiding Optimist zwaardboot op CWO-2+ niveau.Zodra jij én wij zien dat je lesvaardigheid in orde is,ronden wij jou af voor instructeur-2; bepalend zijn jouw lesovernames. We kijken o.a. naar de lesopbouw, sociale vaardigheden, veiligheid en jouw invulling van verantwoordelijkheid, waarbij je gedrag aan wal ook wordt meegenomen.

Afronding I-2: zodra je bent afgerond voor je Proeve van Bekwaamheid niveau 2 (PvB I-2) vragen wij de CWO-instructeurspas I-2 voor je aan. Je start dan met zelfstandig lesgeven.

Begeleiding: Wij begeleiden je met de lesvoorbereiding en -evaluatie. Regelmatig vaart een begeleider één a twee uur mee tijdens jouw les. Hij helpt je na afloop met tips en het invullen van de vorderingstabel I-3, zo blijf je op de hoogte van je vorderingen.

Verder met I-3: in het eerste jaar maak je het grootste gedeelte van je I-3 portfolio, nodig voor het afleggen van PvB I-3. Ben je qua praktijk lesgeven zover dan leg je PvB. I-3 af. Na de afronding vragen wij de instructeurpas I-3 aan.

De gemiddelde opleidingstijd: valt korter uit als je:
1. een hoge zeilvaardigheid hebt.
2. een relevante opleiding volgt zoals bijvoorbeeld PABO, CIOS of ALO.
3. elders al zeilles geeft.
In dit geval kun je na wat training en bijscholing vaak snel zelfstandig aan de slag.

  • Je hebt alle vrijheid om met je collega’s te komen trainen. Wanneer je vaardigheid toereikend is, mag je op afspraak (!) zelf een boot/board gebruiken.
  • Er zijn veel doorstroommogelijkheden naar bijna alle CWO disciplines.
  • We leiden op tot professionele, hoogwaardige internationaal erkende CWO & VDWS opleidingen, waar je ook buiten de zeilschool veel aan kan hebben!
  • De planning van je opleiding wordt afgestemd op jouw agenda, hierdoor valt het instructeursschap prima te combineren met een baan of studie.
  • Wij verzorgen regelmatig voor onze I-3 instructeur een VDWS opleiding & bijscholing ‘lesgeven op afstand’, dit is ook in ons kielbootprogramma geïntegreerd.

Toegevoegde waarde instructeursopleiding
Onze instructeursopleiding biedt niet alleen een technisch traject om de zeil- en surfvaardigheden te vergroten, het blijkt ook een verrassende levensschool te zijn gericht op groei & verbinding. Veel (oud-)instructeurs zeggen dat ze mede dankzij de veelomvattende instructeursopleiding op leidinggevende plekken terecht zijn gekomen of een succesvolle onderneming zijn gestart, verrijkend voor loopbaan en sociale leven.

Het gaat bij ons niet alleen om goed leren zeilen, surfen of suppen. Zeker zo belangrijk is dat je verantwoordelijkheid leert te dragen, leiding leert te geven en inziet wat samenwerking je oplevert. Van al onze zeilschoolmensen vragen we, ongeacht leeftijd en functie, dat ze actief en positief hun steentje bijdragen aan de goede sfeer en daar waar nodig helpen. Uitgangspunt: zorg leren dragen voor mens en materiaal en oog krijgen voor het reilen en zeilen van de zeilschool als onderneming. De omgang met kinderen en volwassenen, het organiseren van activiteiten, het geven van presentaties doen je zelfvertrouwen groeien. Sociale vaardigheden en het vermogen tot observeren worden versterkt.

In de opleiding staat een natuurlijke stijl van lesgeven centraal. Je leert als het ware mee te bewegen met het leerproces van de cursist. Telkens opnieuw afstemmen op zijn niveau en leertempo. Kwaliteiten als geduld, inlevingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit worden hierdoor ontwikkeld en versterkt. Je leert je eigen koers te varen en tegelijkertijd open te staan voor nieuwe ontwikkelingen. Welke ruimte neem jij in? Welke ruimte gun je de ander? Wij gunnen jou de ruimte voor je eigen leerproces, waarin het maken van ‘fouten’ wordt gezien als voeding tot groei.

Het zijn zomaar wat voorbeelden van datgene wat onze instructeuropleiding te bieden heeft. Vanzelfsprekend vormt de technische vaardigheidstraining een sterke pijler. Van onschatbare waarde blijkt ook die andere pijler te zijn: de zeilschool als levensschool.

Interesse in de instructeursopleiding? 

Vul het aanmeldingsformulier in, dan nodigen wij je uit voor het Startweekend van de opleiding (eind maart, begin april) of een kennismakingsdag (9-17:30 uur) waarbij je met een les of training meevaart. Mochten we met elkaar in zee gaan, dan bespreken we vervolgens een passend opleidingstraject.

Heb je vragen? Bel of mail ons gerust