Weersomstandigheden

Hoe gaan we met verschillende weersomstandigheden om?

Harde wind

Onze instructeurs weten waarom ze iets doen. Ze weten daarom ook wat hen te doen staat bij harde wind. De uitrusting wordt aangepast aan de windkracht, bijvoorbeeld:

 • Optimisten krijgen een half zeiltje. Zij gaan varen op rustig en beschut water (sloten, de Kleine Poel en de Fortbocht).
 • Het zeil van de meeste boten (zoals de kielboten, Pico’s en Lasers) kunnen we sterk verkleinen.
 • De surfzeilen kunnen ook worden aangepast. Hoe sterker de wind, des te kleiner het zeil.

Ons materiaal is goed onderhouden, wat evenzeer bijdraagt aan het creëren van veiligheid.

Weinig wind

Wanneer op internet een verwachting van bijvoorbeeld windkracht 1 of 2 wordt gegeven, dan kan het op de Aalsmeerse Westeinderplassen zomaar windkracht 3 tot 3+ Bft. worden. Hoe kan dat? Hemelsbreed ligt Aalsmeer maar op 20 kilometer afstand van zee. De zeewind doet zich hier dus extra gelden. Een ander fenomeen wat zich in de vroege ochtend aandient, is dat er op de eerste uren van de dag nauwelijks wind is; een nawee van een meestal nachtelijke windstilte. Wind wordt namelijk veroorzaakt door temperatuurverschillen. In ons geval vaak het verschil tussen land- en zee temperatuur. ’s Nachts koelt het land af, het verschil wordt minder, waardoor de wind afneemt.

We varen bij een zwakke wind altijd uit, want in de loop van de ochtend trekt de wind eigenlijk altijd wel weer aan. Trouwens, ook met weinig wind valt er prima te oefenen. Bijvoorbeeld het verfijnen van technieken. Voor met name de onervaren catamarancursisten is een zwakke wind heel gunstig om nieuwe aspecten onder de knie te krijgen, zoals optuigen, trimmen, de basis van trapeze staan, omslaan en rechttrekken. De kielbootinstructeur zal waarschijnlijk overstappen naar het VDWS leersysteem ‘op afstand lesgeven’ en/of de groep splitsen door een tweede boot in te zetten. Mocht de situatie zich voordoen dat er werkelijk onvoldoende wind is om zinvol te kunnen varen, dan breken wij de les af. We maken, in overleg, een afspraak om de resterende tijd in te halen.

Regen

Bij regen gaat de les gewoon door. De (jonge) kinderen krijgen wat sneller een alternatief programma. Afhankelijk van de weersomstandigheden varen zij in een meer beschutte omgeving, zoals de Kleine Poel en de Fortbocht. Tijdens langdurige intensieve buien krijgen ze binnen spelenderwijs theorie. Een hele dag van ononderbroken regen is echt een zeldzaamheid. ’s Middags klaart het, meestal vanaf zee, vaak weer op. Overigens is onze ervaring dat kinderen zich over het algemeen minder met de weersomstandigheden bezighouden dan hun ouders. Kinderen zijn vaak helemaal gericht op datgene waar ze mee bezig zijn, ook in dit opzicht kunnen we van ze leren…

Onweersdreiging

Meestal is onweer zeer plaatselijk en bovendien kortdurend. Door zijn ligging heeft Aalsmeer relatief weinig last van onweer. Bovendien trekt een onweersgebied meestal om de Grote Poel heen. In het zuiden en oosten van het land, is het veel warmer. Daar is dus veel meer kans op onweer. Onweersdreiging herkennen we altijd vroegtijdig. We zorgen dat iedereen veilig is tijdens de onweersbui. De buien duren vaak zo kort, dat we niet eens de kans krijgen om vervangende activiteiten, zoals theorie, te organiseren. Voordat je het in de gaten hebt, zit iedereen weer op het water.

Tot slot…

Mocht het voorkomen dat wij het niet verantwoord vinden om uit te varen – dit komt hooguit één keer per jaar voor – dan nemen wij contact op om een andere datum af te spreken. Wij zijn zuinig op onze mensen én ons materiaal. Veiligheid staat bij onze zeilschool voorop en daar handelen we naar. Voel je vrij om ons te bellen als je twijfels hebt.

Benieuwd naar de weersverwachtingen? De verwachtingen vind je hier.

2022-12-14T15:18:27+00:0017 december 2019|

NWD & VDWS diploma’s

Zeilschool Aalsmeer is een professionele zeil-, surf- en catamaran vaarschool, aangesloten bij de vereniging Nationaal Watersportdiploma (NWD) en de internationale organisatie Verband Deutsche Wassersport Schule (VDWS). De zeilschool volgt beide diplomeringssystemen, waardoor het mogelijk is om bij ons een NWD-diploma te halen en/of een VDWS-diploma (Grundschein). Diploma’s worden aan het einde van de cursus digitaal en op papier uitgereikt.

Vereniging Nationaal Watersportdiploma

De vereniging Nationaal Watersportdiploma is opgericht in 2024 door een groep toonaangevende vaarscholen, waaronder Zeilschool Aalsmeer, die de kwaliteitslat in de watersportsector hoger willen leggen. Deze vaarscholen kwamen tot de conclusie dat het bestaande diplomeringssysteem van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) niet langer voldeed aan de diversiteit van vaarlocaties, verenigingen, scouting en vaarscholen. Zodoende komt het NWD met een nieuwe diplomalijn die qua inhoud, vorm en kwaliteitseisen meer past bij de huidige tijdsgeest.

Met een scherpe focus op veiligheid, kwaliteit en plezier voor elke watersporter, overstijgt het NWD de traditionele functie van een keurmerk of diplomalijn. Zo introduceert het NWD kwaliteitseisen op het gebied van sociale veiligheid. Kwaliteit krijgt een extra boost door samenwerking tussen vaarscholen. Door de modulaire opbouw van het Nationaal Watersportdiploma zijn leerdoelen realistisch, wordt elk succesmoment gevierd en staat plezier centraal. Het Nationaal Watersportdiploma wordt erkend en ondersteund door het Watersportverbond, dé Nederlandse sportbond en autoriteit op het gebied van kwaliteitsborging van watersportopleidingen.

Nationaal Watersportdiploma-lijn

Het NWD maakt onderscheid in 3 leeftijdscategorieën (jeugd, jongeren en volwassenen) en hanteert 4 consumentenniveaus (waar de CWO er 3 had). Na afronding van een cursus bij Zeilschool Aalsmeer krijg je een NWD-diploma waarop de modules afgetekend staan die je hebt afgerond. Zo kun je bij elke NWD-vaarschool verder gaan waar je gebleven bent. Heb je nu een CWO-diploma? Dan kijken we via de omzettingstabel wat je NWD-niveau is. Via het NWD leer je dezelfde vaardigheden als via het CWO-systeem. Je kunt dus met een NWD diploma ook weer verder leren in het CWO-systeem.

VDWS International

Het VDWS is een internationaal opleidings- en diplomeringssysteem voor consument én instructeur. Met het VDWS-diploma (Grundschein) kun je wereldwijd bij meer dan 400 VDWS scholen je zeil- of windsurfopleiding vervolgen of een boot/surfboard/catamaran huren.

Professionele instructeursopleidingen

Zeilschool Aalsmeer verzorgt zelf de  NWD-opleiding en -examinering van haar instructeurs in alle disciplines en doet dit eveneens voor collega zeilscholen en verenigingen. Daarnaast organiseren wij, samen met 3 Friese zeilscholen, 3x per jaar een trainingsweekend voor het hoogste instructeursniveau. Door deze brede uitwisseling creëren wij een hoog niveau van onze opleidende instructeurs.

2024-04-11T13:37:13+00:0021 januari 2019|

Privéles

Bij een privéles krijg je één dag of dagdeel (3 uur) les. Niet in groepsverband, maar individueel.

Wat? Een voor jou of jou gezelschap geboekte les. Het lesprogramma is geheel af te stemmen op jouw wensen en niveau.
Waarin?
Mogelijk in alle bootsoorten.
Hoe lang? Een dag (10.00-17.00 uur) of dagdeel (3 uur).
Wanneer? Het hele jaar door, zowel overdag als in de avonduren. Neem voor een avondprivéles contact op met de zeilschool.
Met wie? Bij een privéles ben jij de enige cursist en heeft de instructeur alle aandacht voor jou. Wil je samen met een ander de privéles volgen? Dat kan natuurlijk ook! In de kielboot mag je drie extra cursisten meenemen. Voor de overige disciplines betaal je een meerprijs per persoon.

Wist je dat…

 • Wij ook lesgeven op eigen schip (zeil- en motorboot)? Het is mogelijk om zowel vanaf de zeilschool, als vanaf de eigen haven te starten. Bij interesse kun je een mailtje sturen naar info@zeilschoolaalsmeer.nl. Vertel daarin welke wensen je hebt. Wat zou je willen oefenen? Dan zoeken we een geschikte instructeur. De kosten zijn € 55,- per uur, exclusief reiskosten en reistijd.
 • Er een privélesvoordeelkaart is? 9 uur privéles voor de prijs van 8! Hier vind je meer informatie.

Interesse in een privéles? Je kan je les hier boeken.

2023-11-24T15:29:55+00:0021 januari 2019|

Dagcursus

Bij een dagcursus krijg je één dag of dagdeel les in groepsverband. Omdat het groepsles is gaan dagcursussen door bij ten minste 3 aanmeldingen. 

Wat? Een dag of dagdeel les in groepsverband.
Waarin? Mogelijk in alle bootsoorten behalve de Nacra 570 en 29’er; in deze boten wordt alléén privéles gegeven.
Hoe lang? Een dag (10.00-17.00 uur) of dagdeel (3 uur).
Wanneer? Tijdens Pasen, de meivakantie, Hemelvaart, Pinksteren, zomervakantie, herfstvakantie en weekenden.
Met wie? Bij een dagcursus (groepsles) vaar je in een groep van maximaal 4 cursisten (kielboot) of 6 cursisten (overige boten). Soms is de groep groter en worden er meer instructeurs op de groep ingezet.

Wist je dat… er een groepslesvoordeelkaart is? 5 dagen groepsles met een aantrekkelijke korting! Hier vind je meer informatie.

Hoe ziet een dagcursus bij Zeilschool Aalsmeer eruit? Wanneer je je aanmeldt voor een zeil- of surfles, is het fijn te weten wat je deze dag kunt verwachten. Zie daarom de dagindeling hieronder.

Ochtend

Ontvangst door één van de organisatiemedewerkers in de horecaruimte of halverwege ons terrein. De exacte lestijden verschillen per discipline en maken we bekend in de informatiebrief die je van tevoren ontvangt. De lesgroepen starten tussen 9.00 en 10.30 uur in de ochtend. De eindtijden variëren van 15.30 tot 17.00 uur. De ochtend is bedoeld voor:

 • Kennismaken met de instructeur(s) en medecursisten.
 • Inleveren van je CWO watersportpaspoort en/of vorderingenstaat als je eerder bij ons een cursus hebt gevolgd.
 • Bij de ontvangstbalie kan een rekening voor consumpties worden geopend. De rekening wordt na de cursus opgestuurd.
 • De Optimistzeilers die een zeilpak hebben gehuurd, krijgen deze uitgereikt in de Optimistenloods.
 • De kielbootzeilers die een zeilpak hebben gehuurd, krijgen deze uitgereikt in de horecaruimte.
 • Zeilers en surfers in andere bootsoorten krijgen een wetsuit van de instructeur.
Middag

‘s Middags lunch je op de zeilschool; ca. 45 min. In onze hoogseizoensweken in de zomervakantie is de lunch inclusief. De zeilschool neemt dan de lunch voor haar rekening. Buiten deze weken neem je zelf een lunchpakketje mee of kan je iets bestellen in onze kantine.

Einde lesdag

Ongeveer 15 à 30 min voor eindtijd varen de boten terug naar de haven om af te meren. Aan het eind van de dag helpt iedereen met het aftuigen en schoonmaken van de boten, waarna er omgekleed kan worden. De dag wordt vervolgens samen met de instructeur geëvalueerd. Bij de evaluatie worden de CWO vorderingenstaten ingevuld. Daarna is het tijd om naar huis te gaan.

Interesse in een dagcursus? Je kunt je dagcursus hier boeken.

2023-11-24T15:31:48+00:0021 januari 2019|

Meerdaagse cursus

Bij een meerdaagse cursus krijg je drie of vijf dagen les in groepsverband. Hoe ziet een meerdaagse cursus bij Zeilschool Aalsmeer eruit? Wanneer je je aanmeldt voor een zeil- of surfcursus, is het fijn te weten wat je per dag kunt verwachten. Zie daarom het weekschema hieronder.

Maandag

Ontvangst door één van de organisatiemedewerkers. De exacte lestijden verschillen per discipline en maken we bekend in de informatiebrief die je vier dagen van tevoren ontvangt. De lesgroepen starten tussen 9.00 en 10.30 uur in de ochtend. De eindtijden variëren van 15.30 tot 17.00 uur. De maandagochtend is bedoeld voor:

 • Kennismaken met de instructeur(s) en lesgroep.
 • Inleveren van je CWO watersportpaspoort en/of vorderingenstaat als je eerder bij ons een cursus hebt gevolgd.
 • Bij de ontvangstbalie kan een rekening voor consumpties worden geopend. De rekening wordt na de cursus opgestuurd.
 • De Optimistzeilers die een zeilpak hebben gehuurd, krijgen deze uitgereikt in de Optimistenloods.
 • De kielbootzeilers die een zeilpak hebben gehuurd, krijgen deze uitgereikt in de horecaruimte.
 • Zeilers en surfers in andere bootsoorten krijgen een wetsuit van de instructeur.

‘s Middags lunch je samen met je lesgroepje en de instructeur(s) op de zeilschool; ca. 45 min. In onze hoogseizoensweken in de zomervakantie is de lunch inclusief. De zeilschool neemt de lunch dan voor haar rekening. Buiten deze weken neem je zelf een lunchpakketje mee of kan je iets bestellen in onze kantine.

Ongeveer 15 à 30 min voor eindtijd varen de boten terug naar de haven. Aan het eind van de dag helpt iedereen met het aftuigen en schoonmaken, waarna er omgekleed kan worden. De dag wordt vervolgens samen met de instructeur geëvalueerd. Daarna is het tijd om naar huis te gaan.

Dinsdag

Een normale lesdag. Bij aankomst mag je direct een wetsuit/zeilpak en een zwemvest aantrekken.

Woensdag

De woensdag is een speciale dag met afwijkende tijden. ‘s Middags organiseren de instructeurs een groot spel of een (speur)tocht. Deze dag mag de jeugd, die dat wil, verkleed komen in het thema van de week! Alle cursisten sluiten af met een heerlijke barbecue. De precieze eindtijden worden in de brief voorafgaand aan de cursus en door de instructeur bekend gemaakt. Voor cursisten die een 3-daagse cursus hebben geboekt (ma-wo), is het de laatste dag. Na de barbecue ontvangen zij een CWO vorderingenstaat of diploma. Bij deze uitreiking is iedereen welkom!

Donderdag

Een normale lesdag.

Vrijdag

Het einde van de cursus is in zicht, helaas! Op vrijdag werken we zo veel mogelijk aan het afronden van de laatste eisen op de CWO vorderingenstaten. Na de les vindt de CWO diploma-uitreiking plaats, waarvoor alle belangstellenden uitgenodigd zijn. Vraag bij de instructeur om de precieze tijd van de uitreiking.

Interesse in een 3-daagse of 5-daagse cursus? Je kunt je cursus hier boeken. 

2022-12-14T15:19:29+00:0021 januari 2019|