Zeilschool Aalsmeer is een professionele zeil-, surf- en catamaran vaarschool, aangesloten bij de vereniging Nationaal Watersportdiploma (NWD) en de internationale organisatie Verband Deutsche Wassersport Schule (VDWS). De zeilschool volgt beide diplomeringssystemen, waardoor het mogelijk is om bij ons een NWD-diploma te halen en/of een VDWS-diploma (Grundschein). Diploma’s worden aan het einde van de cursus digitaal en op papier uitgereikt.

Vereniging Nationaal Watersportdiploma

De vereniging Nationaal Watersportdiploma is opgericht in 2024 door een groep toonaangevende vaarscholen, waaronder Zeilschool Aalsmeer, die de kwaliteitslat in de watersportsector hoger willen leggen. Deze vaarscholen kwamen tot de conclusie dat het bestaande diplomeringssysteem van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) niet langer voldeed aan de diversiteit van vaarlocaties, verenigingen, scouting en vaarscholen. Zodoende komt het NWD met een nieuwe diplomalijn die qua inhoud, vorm en kwaliteitseisen meer past bij de huidige tijdsgeest.

Met een scherpe focus op veiligheid, kwaliteit en plezier voor elke watersporter, overstijgt het NWD de traditionele functie van een keurmerk of diplomalijn. Zo introduceert het NWD kwaliteitseisen op het gebied van sociale veiligheid. Kwaliteit krijgt een extra boost door samenwerking tussen vaarscholen. Door de modulaire opbouw van het Nationaal Watersportdiploma zijn leerdoelen realistisch, wordt elk succesmoment gevierd en staat plezier centraal. Het Nationaal Watersportdiploma wordt erkend en ondersteund door het Watersportverbond, dé Nederlandse sportbond en autoriteit op het gebied van kwaliteitsborging van watersportopleidingen.

Nationaal Watersportdiploma-lijn

Het NWD maakt onderscheid in 3 leeftijdscategorieën (jeugd, jongeren en volwassenen) en hanteert 4 consumentenniveaus (waar de CWO er 3 had). Na afronding van een cursus bij Zeilschool Aalsmeer krijg je een NWD-diploma waarop de modules afgetekend staan die je hebt afgerond. Zo kun je bij elke NWD-vaarschool verder gaan waar je gebleven bent. Heb je nu een CWO-diploma? Dan kijken we via de omzettingstabel wat je NWD-niveau is. Via het NWD leer je dezelfde vaardigheden als via het CWO-systeem. Je kunt dus met een NWD diploma ook weer verder leren in het CWO-systeem.

VDWS International

Het VDWS is een internationaal opleidings- en diplomeringssysteem voor consument én instructeur. Met het VDWS-diploma (Grundschein) kun je wereldwijd bij meer dan 400 VDWS scholen je zeil- of windsurfopleiding vervolgen of een boot/surfboard/catamaran huren.

Professionele instructeursopleidingen

Zeilschool Aalsmeer verzorgt zelf de  NWD-opleiding en -examinering van haar instructeurs in alle disciplines en doet dit eveneens voor collega zeilscholen en verenigingen. Daarnaast organiseren wij, samen met 3 Friese zeilscholen, 3x per jaar een trainingsweekend voor het hoogste instructeursniveau. Door deze brede uitwisseling creëren wij een hoog niveau van onze opleidende instructeurs.